Ben ik goed genoeg?

Of: over zelfliefde

Een vraag die dagelijks gesteld wordt door velen. Maar aan wie? Eigenlijk aan iedereen om je heen. Omdat de visie van de ander namelijk je spiegel is die je jezelf op dat moment voorhoudt. Dus eigenlijk ben je op dat moment niet bezig om van jezelf te houden.
Hoe je dat kunt veranderen? Daar is helaas niet een eenduidig antwoord op te geven en is persoonsafhankelijk, maar in de basis komt het erop neer dat je, door je groeiproces tot “volwassen” mens heen, dit hebt aangeleerd.
Van je zelf houden is allereerst leren beseffen dat jij een eigen identiteit hebt en bent. Jij bent geen verlengstuk van je voorouders en al hun eigenschappen. Jij hebt een eigen ontwikkeling.

Door je leven heen heb je zogenaamde normen opgepikt zoals daar zijn: egoïsme, narcisme, zelfzucht. Er werd je duidelijk gemaakt dat dit allemaal slechte kenmerken zijn van een mens en dat je deze moet ontwijken en afleren. Dus dat deed je zonder te weten welke eigenschappen nou werkelijk egoïstisch of narcistisch waren en welke niet, want je wilde toch wel leuk gevonden worden. En daarmee werd je zelf-liefde steeds weer een stukje kleiner.

Juist je ego, je eigen ik, is belangrijk voor je zelfbeeld en zelfvertrouwen. Een goed gevoel kunnen hebben bij wie je bent en hoe je eruit ziet maakt jou tot een compleet mens met eigenwaarde. Als je iets goeds gedaan hebt mag je jezelf best een schouderklopje geven daarvoor als anderen dat niet doen. Juist dan. Zelfwaardering is hetgeen een mens tot beminnelijk wezen maakt en zorgt ervoor dat anderen jou zien en horen zonder dat ze het met jou eens hoeven te zijn. Is dat egoïsme of narcistisch? Nee, integendeel, je bent weer op je startpunt beland waar je als kind begon en staat weer met beide benen op de grond.


Kort gezegd: “Maak jezelf (weer) belangrijk”

En dat is verdraaid lastig, want in dat proces kom je ook het loslaten van processen en zelfs personen tegen, waardoor je emotionele systeem hopeloos in de war kan raken. Mensen om je heen zul je willen aanspreken op hun gedragingen en invloed op jou en je wilt vertellen over jouw persoonlijke reis naar je eigen identiteit, je eigen ik. Maar je wordt weerhouden omdat je zelf nog niet erachter bent hoe je nu eigenlijk in elkaar zit, maar dat jij anders bent dan je je nu voordoet weet je wel.

Begeleiding in dit proces is dan wel zeer aan te bevelen en wij zijn ervan overtuigd dat dit in groepen het prettigst werkt, hoewel we ook individuele sessies aanbieden.

Wil je hier meer over weten of een aanmelding doen? Vul dat dan hieronder in en we reageren binnen 1 dag na het bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *